Новый годВ православных храмах и монастырях в канун нового года или в первый день наступившего года служится особый молебен на новый год (молебен на новолетие). Молебен на новый год включает благодарственную и просительную части. Мы благодарим Господа за заступничество в минувшем году, просим прощения грехов, сделанных в году уходящем. В просительной части мы просим благословить нас в году наступающем, благословить наши начинания и уберечь от напастей. Молебен на новолетие служится один раз в год. Молебен на новый год можно заказать через сервис Треба Онлайн или в церковной лавке, придя в любой православный храм.

Когда появился молебен на новый год

Чин уставного молебна на новолетие появился в Русской Православной Церкви сравнительно недавно.  30 ноября 1917 года на Поместном Соборе Русской Православной Церкви было принято положение о преобразовании молебного пения в молебен на новый год (или чин уставного молебна с каноном).

Молитва на новый год

Владыко Господи Боже наш, источник жизни и безсмертия, всея твари видимыя и невидимыя содетелю, времена и лета во своей власти положивый, и управляяй всяческая премудрым и всеблагим твоим промыслом. Благодарим о щедротах твоих, яже удивил еси на нас в мимошедшее время живота нашего, молим тя, всещедрый Господи! Благослови венец неступающаго лета, твоею Благостию: сохрани возлюбленных рабов Твоих … Умножи дни живота их в непоколебимом здравии, и во всех добродетелех преуспеяние им даруй. Подаждь свыше благая твоя и всем людяем твоим, здравие же, спасение и во всем благое поспешение. Церковь твою святую, град сей и вся грады и страны от всякаго злаго обстояния избави, мир и безмятежие тем даруй: тебе безначальному Отцу со единородным твоим Сыном, всесвятым и животворгящим твоим Духом во едином существе славимому Богу, всегда благодарение приносити, и пресвятое имя твое воспевати да сподобиши.

Молебен на новый год

Священник: Благословен Бог наш…

Хор: Аминь. Царю Небесный, / Утешителю, Душе истины, / Иже везде сый / и вся исполняяй, / Сокровище благих / и жизни Подателю, // прииди и вселися в ны, / и очисти ны от всякия скверны, // и спаси, Блаже, души наша.

Мирная ектения

— О еже милостивно нынешнее благодарение, и мольбу нас недостойных рабов своих в пренебесный свой жертвенник прияти, и благоутробно миловати нас, Господу помолимся.

— О еже благоприятным быти молениям нашым, и простити нам и всем людем своим вся согрешения вольная и невольная, в мимошедшем лете зле нами содеянная, Господу помолимся.

— О еже благословити начаток и провождение лета сего, благодатию человеколюбия своего: времена же мирна, благорастворенны воздухи, и безгрешен нам в здравии с довольством живот даровати, Господу помолимся.

— О еже отвратити от нас весь гнев свой, праведно на ны грех ради наших движимый, Господу помолимся.

— О еже отгнати от нас вся душетленныя страсти и растленныя обычаи: страх же свой божественный всадити в сердца наша, ко исполнению заповедей его, Господу помолимся.

— О еже обновити дух правый во утробах наших, и укрепити нас в православной вере, и спешных к деланию добрых дел, и исполнению всех заповедей его сотворити, Господу помолимся.

— О еже низложити вся ереси и отступства, и насадити всюду правоверие и благочестие, и отвратити всех отступающих от правыя веры к познанию своея истины, и соединити их святей своей Православной Церкви, Господу помолимся.

— О еже избавити Церковь святую свою, и всех нас от всякия скорби, беды, гнева и нужды, и от всех врагов видимых и невидимых, здравием же, долгоденствием, и миром, и ангел своих ополчением верных своих всегда оградити, Господу помолимся.

Диакон: Бог Господь, и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.

— Исповедайтеся Господеви, яко Благ, яко в век милость Его.

— Обышедше обыдоша мя, и именем Господним противляхся им.

— Не умру, но жив буду, и повем дела Господня.

— Камень, егоже небрегоша зиждущии, сей бысть во главу угла, от Господа бысть сей и есть дивен во очесех наших.

На Бог Господь тропари

Тропарь, глас 4: Благодарни суще недостойнии раби Твои, Господи, / о Твоих великих благодеяниих на нас бывших / славяще Тя хвалим, благословим, благодарим, поем и величаем Твое благоутробие / и рабски любовью вопием Ти: // благодетелю Спасе наш, слава Тебе.

Слава, глас 3:

Твоих благодеяний и даров туне / яко раби непотребнии, сподобльшеся Владыко / к Тебе усердно притекающе благодарение по силе приносим / и Тебе яко благодетеля и Творца славяще, вопием // слава Тебе Боже прещедрый.

И ныне, глас 2:

Всея твари содетелю / времена и лета во своей власти положивый / благослови венец лета благости Твоея Господи / сохраняя в мире нас и град Твой // молитвами Богородицы, и спаси ны.

Чтец: Прокимен, глас 4-й: Воспою Господеви, благодеявшему мне, и пою имени Господа вышняго.

Стих: Возрадуется сердце мое о спасении Твоем.

Апостол к Тимофею: Чадо Тимофее, прежде всего прошу совершать молитвы, прошения, моления, благодарения за всех человеков, за царей и за всех начальствующих, дабы проводить нам жизнь тихую и безмятежную во всяком благочестии и чистоте, ибо это хорошо и угодно Спасителю нашему Богу, Который хочет, чтобы все люди спаслись и достигли познания истины. Ибо един Бог, един и посредник между Богом и человеками, человек Христос Иисус, предавший Себя для искупления всех. Ему честь и слава во веки веков. Аминь (1 Тим. 2:1-6)

Евангелие от Луки: В то время пришел Иисус в Назарет, где был воспитан, и вошел, по обыкновению Своему, в день субботний в синагогу, и встал читать. Ему подали книгу пророка Исаии; и Он, раскрыв книгу, нашел место, где было написано: «Дух Господень на Мне; ибо Он помазал Меня благовествовать нищим, и послал Меня исцелять сокрушенных сердцем, проповедывать пленным освобождение, слепым прозрение, отпустить измученных на свободу, проповедывать лето Господне благоприятное.» И, закрыв книгу и отдав служителю, сел; и глаза всех в синагоге были устремлены на Него. И Он начал говорить им: ныне исполнилось писание сие, слышанное вами. И все засвидетельствовали Ему это, и дивились словам благодати, исходившим из уст Его (Лк. 4:16-22)

Сугубая ектения

— Благодаряще со страхом и трепетом, яко раби непотребнии, твоему благоутробию, Спасе и Владыко наш Господи, о твоих благодеяниях, яже излиял еси изобильно на рабех твоих, и припадаем, и славословие тебе яко Богу приносим, и умиленно вопием: избави от всех бед рабы твоя, и всегда яко милостив, исполни во благих желание всех нас, прилежно молимся ти, услыши и помилуй.

— О Боже благословити венец наступаемаго лета благостию своею, и утолити в нас вся вражды, нетерпения и междоусобныя брани, подати же мир, твердую и нелицемерную любовь, благочинное же строение идобродетльное житие, молим ти ся, всеблагий Господи, услыши и помилуй.

— О еже не помянути безчисленная беззакония и лукавая наша деяния, в мимошедшем лете бывшая, и не воздати нам по делом нашым: но в милости и щедротах помянути нас, молим ти ся, милосердый Господи, услыши и помилуй.

— О еже подати дожди благовременны, ранны же и поздны, росу плодоносну, ветры мерны и благорастворенны, и теплоту солнечную возсияти, молим ти ся, всещедрый Господи, услыши и помилуй.

— О еже помянути церковь святую свою, и укрепити, утвердити же, разширити, и умирити ю, и невредиму адовыми враты, и всеми наветы видимых и невидимых врагов непребориму во веки соблюсти, молим ти ся, вседержавный Владыко, услыши и помилуй.

— О еже искоренити и угасити все богохульное безбожник нечестие, и царство их скоро разрушити, и правоверным предати, молим ти ся, всесильный Господи, услыши и помилуй.

— О еже избавитис нам в сие грядущее лето, и во вс дни живота нешего от глада, губительства, труса, потопм, града, огня, меча, нашествия иноплеменных, и междоусобныя рати, и всякия смертносныя раны, скорби же и нужды, молим ти ся, милосерде Господи, услыши и помилуй.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here